top of page
Man fiskar i Arvidsjaur fiske i Arvidsjaursjön

Den givmilda sjön

Arvidsjaur är en försvenskning av det umesamiska ordet árviesjávrrie, som är en kombination av árvies (”givmild” eller ”den som ger rikligt”) och jávrrie (”sjö”). 'Arvidsjaur' betyder alltså 'Den givmilda sjön' och syftar på det rika fiskevattnet.

Sveriges charmigaste kommun är belägen i hjärtat av Lappland i Norrbottens län, cirka 110 kilometer söder om polcirkeln och 160 kilometer väster om Luleå. Här upplever du allt från stjärnklar himmel och norrsken till midnattssol.

Image by Vincent Guth

"Här finns allt!"

I Arvidsjaurs kommun hittar du allt du behöver! Från butiker, till caféer, till restauranger, till hårfrisörer. Det finns bio, bibliotek, ridstall och simhall.

 

Arvidsjaurs samhälle har en livlig affärsgata där du kan hitta det mesta och många av byarna har egna mataffärer, butiker och innovativa företag som ger energi till hela kommunen.

Sen är det ju alltid nära till kuststäderna om man är sugen på ännu mer puls för en dag. Vår lokala flygplats tar dig dessutom till Stockholm på 1 timme!

Arvidsjaurs samhälle
Ren i vinterväder

Samisk kultur

Arvidsjaurs kommun är ett gammalt traditionellt samiskt område med verksamma skogssamebyar, där renskötsel och betesområden sker i skogslandet istället för på kalfjället.

 

Den samiska kulturen är viktig för kommunen att bevara och dess prägel syns tydligt i allt från mat till inredning, men även i mentaliteten kring natur och livsstil. Dessutom är kommunens vägskyltar skrivna både på svenska och umesamiska, som traditionellt sett talats i området. 

Airplane

Vi har flygplats!

Visste du att Arvidsjaurs kommun har sin alldeles egna flygplats med dagliga flyg till och från Arlanda? På en timme kan du ta dig till storstan eller åka vidare ut i världen!

Under vinterhalvåret med turism och biltestning blir Arvidsjaurs kommun en internationell samlingsplats och flygplatsen tar emot flyg från hela världen.

Vår Historia

I Lappland mellan kust och fjäll ligger vår kommun Arvidsjaur, på svenska översatt till Givmild Sjö. Vår stora kommun som har en yta på ca 10 x 10 mil, är berikad med storslagen natur och ståtliga skogar där renar, älgar, hjortron, blåbär och lingon finns i stora mängder. Från ett uppifrånperspektiv kan man se många lågfjäll, orörd vildmark, kommunens alla 4 000 sjöar, järnvägar och landsvägar som slingrar sig fram.  

Bland sjöarna, i byarna och i samhället lever idag Arvidsjaurs kommuninvånare som från år 1606 och under mer än 400 år vuxit från 25 samefamiljer till dagens dryga 6 000 personer. Våra tidiga förfäder hittade givmilda och generösa naturområden där de slog ner sina pålar. En givmild plats blev det gamla Arvidsjaur, idag hembygdsmuseum, som 1606 utropades till officiell marknads- och kyrkoplats av kung Karl IX. Där skedde under flera sekler handeln med bl.a. renkött, skinn, fisk, salt och mjöl mellan den samiska befolkningen och handelsmän från kusten. 1757 hittade den förste nybyggaren till socknen. Den samiska kulturen och renskötseln är fortfarande en stark del av Arvidsjaurs identitet.

I början av 1800-talet flyttades marknads- och kyrkoplatsen till platsen för det nuvarande samhället. Från 1884 utvecklades det nya Arvidsjaur från en kyrk- och handelsplats till ett utbyggt modernt samhälle. Den första kartan upprättades 1884 över den nya kyrkbyn med föreslagna tomtindelningar av Axel Orstadius, vars rutnätsindelning av gator också följdes och fortfarande idag kan ses i samhället.

 

Arvidsjaurs betydelse som centralort utvecklades i takt med det moderna landsvägsnätets utbyggnad under 1900-talets första hälft. Viktiga Inlandsbanan som invigdes 1937 möjliggjorde också gods- och persontrafik längs järnväg. Ett jägarregemente finns i kommunen och en flygplats etablerades 1990. Vinterbiltestning av nya bilmodeller från hela världen testas på de många isarna och vägarna som finns i kommunen.


Välkommen till Arvidsjaur, Den givmilda sjön!

Hälsa & vård

I Arvidsjaurs kommun vill vi att du håller dig frisk. Här finns hälsocentral där du har tillgång till akutvård och sjuksköterska dygnet runt, samt arbetsterapeut och sjukgymnast.

I samhället finns även tandvård och optiker.

Girl at the Pediatrician

Försvarsmakten

Här kan du känna dig trygg! I Arvidsjaurs kommun återfinns Norrlands dragonregemente K4 och Försvarsmaktens vinterenhet, som utbildar soldater i subarktisk miljö.

Förutom förbandets soldater och värnpliktiga från hela Sverige, är intresset även stort bland internationella förband som skickar hit personal på vinterutbildning. Just nu växer K4 varje dag och bidrar med många lediga jobb för den som vill utmana sig själv!

Norrlands dragonregemente K4 Arvidsjaur
VWeventFotoKentNorberg20140121.jpeg

BiltestverksamHEt

På vintern testas 90% av världens bilmärken på snö och is i regionen. Det är en industri som omsätter drygt 1 miljarder kronor per år. Detta innebär främst tester av komponenter och elbilar, och nu även utveckling av autonoma bilar på både sjöar och vägar. 

 

Biltesterna har även utvecklats till turismevent där man kan testa på att sladda olika sorters bilar mitt på sjön!

Vinteraktiviteter

Under vinterhalvåret är Arvidsjaurs kommun en populär destination för turister från hela världen som vill uppleva den nordiska vintern med kyla, norrsken och allt vad det innebär. Men även som medborgare kan man unna sig en tur med hundsläde, isfiske eller någon av alla de andra vinteraktiviteterna som erbjuds inom kommunen. 

_DSC6349.jpg
02072021-_DSC2886.jpg

Sommaraktiviteter

Efter den mörka vintern kommer en ljusare vår och sommar som ger ny energi. Midnattssolen får en att glömma bort vilken tid på dagen det är och gör det möjligt att vara ute längre på kvällskvisten. Att fiska i det rika fiskevattnet, åka båt, plocka bär, grilla korv, tälta eller vandra i den vackra naturen är bara några av de aktiviteter man kan unna sig under sommarsäsongen.

bottom of page